De meeste palmbomen groeien van nature in een tropisch klimaat. Op enkele uitzonderingen zoals de bv. Trachycarpus na spreekt het dan ook voor zich dat palmen graag een warme standplaats krijgen. In de warmere maanden van het jaar kunnen palmen prima buiten op het terras staan. Voor het aanbreken van de eerste vorst moeten ze echter weer naar binnen gehaald worden indien deze in pot staat. Houd er ook rekening mee dat de temperatuur beïnvloed wordt door meerdere factoren. Zo zal een plaats in de volle wind al snel enkele graden koeler zijn terwijl de temperaturen op een beschutte plek tegen een zuidmuur dan weer sterk kunnen oplopen.
De minimum temperatuur wordt bij palmen vaak meegegeven. Denk eraan dat dit slechts een indicatie is en veelal geldt voor volwassen exemplaren. Jongere palmen zijn veel minder bestendig tegen koude en moeten dan ook eerder en beter beschermd worden. Vooral het groeipunt is gevoelig voor vorst. Bij de bescherming moet die dus goed en droog worden ingepakt.
Jonge palmen die steeds binnen hebben gestaan mogen niet zonder meer in de volle zon worden gezet. De bladeren zouden verbranden. Om dit te voorkomen moet je de palm laten wennen aan het zonlicht. Eerst geef je een standplaats waar de felste zon niet komt. Vervolgens voer je het aantal zon-uren geleidelijk op. Bladeren die in de volle zon gevormd zijn kunnen wel goed tegen het directe zonlicht.

In hun natuurlijke tropische omgeving staan palmen in een hoge luchtvochtigheid. Als de palm tijdens de zomermaanden buiten staat zal dit aspect geen probleem vormen. Het regent bij ons voldoende waardoor de luchtvochtigheid dan voldoende hoog is voor de palm. Maar bij het binnen zetten tijdens de wintermaanden wordt het al iets moeilijker. In de meeste huizen zorgt de centrale verwarming immers voor een zeer droge lucht. De bladeren zullen hierdoor uitdrogen en bovendien wordt de palm gevoeliger voor plagen zoals spint! Je kunt dit tegengaan door regelmatig het bladerdek (niet de stam!) te besproeien met water. Wat is de beste plek om de exoten  die in pot staan te overwinteren?

Voor dat de eerste vorst in treed moeten de potten naar een droge overwinterings plaatst worden vervoerd. Denk hierbij aan een carpot of veranda die eventueel afgeschermd kan worden door strenge vorst. Een vorstvrij garage die veel licht doorlaat is ook een optie.Heb je geen ruimte dan bieden vaak tuinders wel een plaatsje aan in hun kassen tegen een kleine vergoeding.Voor alles geld: zorg dat je kuipplanten droog overwinteren en dat de kluit niet zeik nat is maar behoorlijk droog.Dit is belangrijk omdat je bijvoorbeeld de temperatuur onder een carport bij strenge vorst niet boven de nul graden kan houden. De kluit zou helemaal invriezen als deze nat zou zijn. Mijn advies is dan ook om enkele weken voordat het gaat vriezen  de kuipplanten naar binnen te halen, al begrijp ik dat het somd moeilijk in te schatten is.  Hiernaast staan mijn kuipplanten onder de veranda. Bij vorst sluit ik de veranda af met noppenfolie. Mijn ervaring leert dat het verschil met de buitentemperatuur al gauw zo,n 5 graden scheelt. Mochten we extreme temperaturen verwachten dan zou je ze tijdelijk  naar binnen moeten verhuizen of bijverwarmen.

Hoe zit het dan met mijn palmbomen die uitgeplant in de volle grond staan? 

Koningwinter staat voor de deur.

Hoe strenger de winter hoe meer voor zorging .Goed het weerbericht volgen is  de boodschap. Ook de standplaats en soort palm spelen een belangrijke rol. Een standplaats tegen een zuidmuur scheelt al gauw enkele graden. De trachycurpus kan 18 graden vorst kortstondig verdragen, hier  zou een mulchlaag van schors al voldoende kunnen zijn. Leeftijd speelt ook een rol. Oudere exemplaren kunnen meer vorst verdragen  dan net jonge aangeplante. Vocht en wind zijn meestal de boosdoeners. Dus een droge en luwe standplaats zal de palm goed doen.Naast het type winter, soort palm, is de winterbescherming legio, denk aan budget, ruimte en ervaring.

Door het aanbrengen van mulchlaag aan de voet van de palm worden de wortels  beschermd tegen de kou, denk aan bladeren,schors etc. De speer van de palmboom  is het kwetsbaarste. Als de speer  stuk (speerrot) is wordt het moeilijk om de palm  nog te redden.Door een paraplu boven de speer te plaatsen is het vochtprobleem opgelost. Wanneer de temp verder zakt kan de speer ingepakt worden  met vliesdoek , eventueel met verwarmingsdraad of kerstverlichting. Het spreekt voor zich hoe ver men hier mee gaat en natuurlijk in  combinatie met het soort palmboom. Sommige fenaten  bouwen een compleet hok om de palmboom.

Gebruik in ieder geval nooit plastic omdat  dit niet ademt.

U begrijpt dat er  veel factoren zijn  om tot een succes te komen, bij twijfel of vragen kun je contact opnemen.

SPEERROT

Niet alleen de lage temperatuur maar vooral vocht zorgt ervoor dat elke winter weer heel wat palmen te kampen krijgen met speerrot .Meestal kom je ergens in het voorjaar achter als de winter al lang achter de rug is.  Bij deze aandoening worden de speren (het samengevouwen nieuwe blad in het hart van de palm) dor en kunnen ze met weinig moeite los getrokken worden. De onderkant is hierbij week en rot. Dit hoeft echter niet het einde van uw palm te betekenen. Omdat elke exotenliefhebber hier vroeg of laat ook mee geconfronteerd word, volgt hier de behandeling.

Bij het verwijderen van de rotte speren blijft het hart van de palm achter als gapend gat.
Om verdere rotting tegen te gaan is het belangrijk dat u dit gat behandelt. Sommige palmen herstellen spontaan, maar de slaagkans is met behandeling toch stukken groter.
Om te beginnen maakt u het gat zo goed mogelijk droog, bijvoorbeeld met behulp van proppen keukenpapier.
Vervolgens behandelt u dit gat met Cuprex. Dit fungicide wordt verkocht onder verschillende namen;
AVEVE: Cuprex 50% WG
Edialux: Cuprex 50% WG
BayerGarden: Cupravit Forte
Volgens het voorschrift kan de groene poeder opgelost worden in water voor verstuiving of er kan een papje van gemaakt worden. Maar omdat we de aangetaste plaats juist zo droog mogelijk willen houden gebruiken we het poeder puur.
Met behulp van het maatlepeltje strooit u wat poeder in het hart van de palm. Probeer hierbij ook de zijkanten van het gat goed in contact te laten komen met het poeder. De hoeveelheid hangt een beetje af van de grootte van de palm en het gat. Een klein laagje is voldoende, het is niet nodig om het gat volledig te vullen.

Vervolgens moet het hart van de palm beschermd worden tegen regen en vocht door middel van een afdakje. Dit kan met behulp van een omgekeerde fles of bloempot of door de palm onder een afdak te zetten. Zorg wel voor voldoende ventilatie.
Vanaf nu blijft het afwachten wat de palm gaat doen. Het kan tot enkele maanden duren voordat er weer tekenen van groei worden waargenomen. Geef de moed dus niet te snel op. Vooral snelgroeiende palmen herstellen ook sneller van speerrot dan de langzamer groeiende soorten. Pas wanneer de palm tegen het einde van het seizoen geen teken van leven heeft gegeven is de palm echt kapot.
Laatste redmiddel
Wanneer het gat te diep lijkt voor een goede behandeling kan de stam ook in horizontale schijfjes worden afgezaagd. Verwijder plakjes tot u op het gezonde hout uitkomt. Behandel vervolgens met Cuprex-poeder en houd de wond droog. Door deze drastische ingreep verliest de palm wel een stuk van zijn sierwaarde, de stam zal immers nooit meer hetzelfde zijn, maar het kan wel het laatste redmiddel zijn.

 

Links ziet U een Butia capitata die in 2011 speerrot had, Na behandeling met bordeause pap herstelde de palm zich in het zelfde jaar.

Vervolgens krijgt de palm in 2012 wederom zware vorst over zich heen, ondaks zijn bescherming wederom speerrot.

Het verbaasde me hoe snel , na behandeling, de Butia weer herstelde van speerrot.

zie foto ,eind augustus 2012

 

Hier  zie je de eerste nieuwe  speren na speerrot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012

 

 

Butia 2016 september