Blij en enthousiast kom je thuis met je nieuwe aanwinst! Je vraagt je af, welke plaats in je tuin is  de beste plek voor mijn palmboom. En hoe oud zal die al eigenlijk zijn? Hoe hard gaat hij groeien? Houd ik mijn palm in een kuip of krijgt hij een plaatsje in de volle grond? Het voordeel van een kuip is dat je de palmboom eenvoudig kunt beschermen tegen extreme kou door hem een overwinterings plaatsje te geven. Het nadeel is dat hij lang niet zo hard zal groeien. In tegenstelling tot loofbomen maken palmen geen jaarringen aan, de leeftijd zal  geschat moeten worden.

U zult verbaast zijn wat de echte leeftijd van de palmboom zou zijn als deze leeftijd goed zou worden ingeschat.

Bij het schatten naar de leeftijd moeten we eerst kijken om welke soort palm het gaat. Niet alle soorten groeien even snel of langzaam.Een Brahea armate groeit ontzettend traag, vandaar de relatieve hoge aanschafprijs bij een redelijk exemplaar. Een of twee nieuwe bladeren per seizoen zijn we al heel blij mee terwijl een  volwassen Trachycarpus Fortuneij al gauw wel tien  bladeren er uit kan gooien.

Een palmboom opgekweekt in ons eigen klimaat zal langzamer groeien dan zijn soort genoten opgroeiend waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Logisch om de eenvoudige reden dat het groeiseizoen daar langer duurt. Palmbomen die hier gekweekt zijn , zijn wel beter afgehard tegen de weer omstandigheden in ons land. Palmen opgekweekt in kassen hebben lange bladstelen en zijn compacter. Palmen die dus zo snel mogelijk moeten groeien lopen taps toe.

Onderaan de voet zijn ze smal en lopen dan breed uit. (zie foto links) Deze Trachycarpus fortuney komt uit Italie en heeft boven een diameter die  twee keer zo groot is als aan het begin van de stam. Aanschaf boom in 2001, de kruin kwam toen op de zelfde hoogte als de garage hoog is. Dus een 20 a 30cm stamgroei per jaar.

Qua standplaats heeft de Trachycarpus fortuneij niet zo heel veel eisen. Een plekje in de zon of halfschaduw en een beetje beschut heeft wel een voorkeur. 

Palmen doen er een hele tijd over om een bepaalde stamdikte te krijgen. Hebben ze die uiteindelijk bereikt dan pas begint de groei zichtbaar te worden, nu begrijp je misschien dat de aanschaf daarom relatief duur is.

Maar hebben ze eenmaal een redelijke hoogte bereikt dan wint de schoonheid het t.o.v. de aanschafprijs.

 

Kleikluit:

 

Eenmaal thuis heb je weer een schitterend exemplaar kunnen bemachtigen voor een spotprijs.

Na maanden of misschien wel pas na enkele jaren kom je er achter dat je palmboom niet groeit. Na grondige inspectie

ontdek je dat de kluit een en al klei is. Wat nu: 

Bij de aankoop van een palm is het aangeraden om de algemene conditie van de plant te controleren. Niet alleen het blad moet hierbij nagekeken worden, de wortels vormen een minstens zo belangrijk aandachtspunt.
Import
De meeste palmen die hier te koop worden aangeboden werden opgekweekt in Zuid-Europa. Door het gunstige lokale klimaat wordt het groeiseizoen immers aanzienlijk verlengd. Wanneer de palmen groot genoeg zijn voor de verkoop worden de palmen opgepot in relatief kleine potten. Hierbij is het praktisch onmogelijk om de wortels niet te verstoren. Niet zelden wordt er bij het oppotten kleigrond gebruikt. Klei heeft immers als voordeel dat het vocht lang vast houdt. Zo drogen de kluiten niet uit tijdens het transport.
Het nadeel van klei is echter dat het bij aanhoudende warmte niet alleen uitdroogt maar ook zeer hard wordt.
Gevolg van een kleikluit
Palmen met een kleikluit zien er nog lang goed uit. Maar omdat de kleigrond de wortels hermetisch afsluit voor voedingsstoffen kan de beschadigde wortelkluit zeer moeilijk herstellen. Hierdoor zal de palm ook geen bladgroei meer vertonen. Op termijn vouwen zelfs de bladsegmenten samen; een teken dat de palm te weinig vocht kan opnemen.
Omdat verkopers ook de nadelen kennen van een kleikluit, gebeurt het dikwijls dat de klei afgedekt wordt met een laagje goede potgrond. Deins er dan ook niet voor terug om de palm uit de pot te (laten) halen om de volledige kluit te kunnen controleren. Zo ziet u ineens of de wortelkluit goed ontwikkeld en gezond is.

Wanneer u onverhoopt toch te maken krijgt met een kleikluit moet de kluit behandeld worden.  Met de tuinslang kan alle klei tussen de wortels uitgespoeld worden. Vermijd hierbij te koude periodes waarbij het ijskoude leidingwater de palm in shock zou kunnen brengen. Bij het wegspoelen zal het u opvallen hoe weinig (gezonde) wortels de palm heeft in verhouding tot zijn formaat.

Na het uitspoelen wordt de palm het best opgepot. Uitplanten in volle grond kan ook, mits voldoende vroeg in het voorjaar. Zo heeft de palm nog een heel seizoen voor de aanmaak van gezonde wortels. De eerste winter is extra bescherming bovendien aangeraden. Gebruik een potgrond van goede kwaliteit, de palm kan nu alle extra hulp goed gebruiken. Tevens is het verstandig om een handje beendermeel in de potgrond te mengen voor het stimuleren van de wortelgroei.

De palm zal al zijn energie steken in het aanmaken van nieuwe wortels. Het kan dan ook nog een behoorlijke tijd duren voordat er weer bovengrondse groei waarneembaar is. Zolang de palm niet nog verder achteruit gaat is er nog alle hoop.